Markanın Tarihçesi


Magmaweld adını; tüm dillerde yer kürenin merkezindeki dev eriyik anlamına gelen, Magma ile, kaynak esnasında oluşan metal eriyiğini benzeştirerek ve "Kaynak" anlamına gelen İngilizce Weld kelimesini ekleyerek oluşturduk. 21. yüzyıl için Magmaweld adını ana markamız olarak seçtik ve bu adı dünya çapında kendi adımıza tescil ettirdik.



OERLIKON Markası Evreleri

OERLIKON İsviçre'nin Zurich şehrinin kuzeyinde bir ilçenin adıdır. Bu endüstriyel bölgede kurulu birçok işletme bu ismi şirket adına taşımıştır. 1957 yılında şirketimiz kurulurken Oerlikon - Bührle ortaklığı ve lisansıyla kurulduğunda, hem şirket adında hem de ürünlerinde Oerlikon adını kullanmıştır.











1991 yılında, Oerlikon Schweisstechnik şirketini Oerlikon Bührle Holding'den satın alan Fransız Air Liquide, kurduğu Air Liquide Welding (ALW) bünyesine kattığı diğer kaynak şirketleri ve markaları (SAF, FRO, CEMONT, ETC, WELDLINE) ile birlikte 2005 yılında, yeni bir marka stratejisi oluşturdu. Bu strateji gereği, Oerlikon logosu yeniden tasarlandı ve logo görseli bazında lisansiyeler ile kendi üretimleri ilk kez ayrıştırıldı. Böylece kendi ürettiği Oerlikon markalı ürünler için RENKLİ logoyu, lisansiyeler için ise MAVİ monokrom logoyu uygulamaya koydu. 2010 yılından itibaren TÜRKİYE'de bu yeni logoya geçildi. 








1986 - 2005 tarihleri arasında kullanılan ve modern çizgisiyle bir hayli beğenilen bir logo olmuştur. TÜRKİYE'de de aynı formatta KIRMIZI ve MAVİ renklerde kullanıldı.







TÜRKİYE'de bu yeni logoya 1975 yılında geçildi ve 1990 yılına kadar, çerçeveli ve çerçevesiz olarak KIRMIZI, YEŞİL ve KAHVERENGİ renklerinde kullanıldı.







Oerlikon - Bührle yönetimi, 1964 yılında bu yeni MAVİ logoyla "Kaynak" faaliyetini "Sanayi Makineleri" faaliyetinden ayrıştırarak, Oerlikon Schweisstechnik'e özgü ilk logosunu oluşturdu. 1986 yılına kadar da tüm dünyada sayıları 40'ı bulan lisansiyeleriyle birlikte bu logoyu kullandı.









1957 yılında Türkiye'deki lisansiye olarak kurulmuş olan Oerlikon Kaynak Elektrodları ve Sanayi AŞ, orjinalde YEŞİL olan bu logoyu, Türk bayrağından esinlenerek, 1975 yılına kadar KIRMIZI olarak da kullandı.




Oerlikon Bührle Holding tarafından kurulmuş olan Sanayi Makineleri fabrikasında, örtülü elektrod imalat makinesi olan ekstrüzyon preslerinin yapımı gerçekleşmiş ve bu fabrikaya ait olan logo, 1964 yılına kadar Kaynak Elektrodları için de kullanılmıştır. Konsantrik Ekstrüzyon Presi ile elektrod üretme fikrinin sahibi Rus asıllı bir mühendis olan Dr. Malamut'tur. Bu buluşunu 2. Dünya Savaşı sonrası geldiği İsviçre'de Dr. Bührle'ye satmasıyla, bu buluş sanayiye dönüşmüş ve hemen sonrasında da tüm dünyada bir lisansiye ağı kurularak, uzun soluklu bir iş modeli benimsenmiştir.